Виза за краћи боравак (виза Ц), сврха боравка: Пословно путовање

Уколико планирате пословно путовање у Републику Србију, онда треба да знате да то може бити и основ за добијање визе Ц, која Вам омогућава да пословно боравите у Републици Србији. Захтев за визу можете поднети онлајн или лично у било ком дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Издавање визе Ц ради пословног путовања, подразумева боравак у трајању до 90 дана у било ком периоду од 180 дана у Републици Србији, ради одржавања пословних састанака, успостављања пословне сарадње, присуствовања пословним/стручним конференцијама/форумима, боравак ради инсталације опреме/производног погона у оквиру пословне сарадње између два пословна субјекта и друге активности које се односе на пословну сарадњу.

Потребна документација:

  1. попуњен образац захтева за визу (у склопу онлајн апликације, или одштампан примерак уколико подносите захтев у дипломатско-конзуларном представништву);
  2. важећи пасош који је издат у последњих 10 година и који мора бити важећи још најмање 90 дана од датума одласка из Србије. Такође, неопходно је да пасош има минимум две узастопне празне странице;
  3. фотографија подносиоца захтева;
  4. позивно писмо*;
  5. доказ о одговарајућем и важећем путном здравственом осигурању;
  6. доказ о уплаћеној такси за издавање визе (захтев који се подноси електронским путем поднет је надлежном органу након што је извршено плаћање таксе и евидентирано да је уплата реализована).

Додатно, ради доказивања сврхе путовања и намере подносиоца захтева да напусти Републику Србију пре истека тражене визе, препоручује се да доставите:

  • допис привредног друштва код којег долазите у пословну посету са образложеним разлогом посете;
  • доказ о постојању пословног односа између Вас и привредног друштва код ког долазите у посету и сл.;
  • доказ о поседовању расположивих финансијских средстава за издржавање током намераваног боравка.
Поднесите захтев за визу Ц

*Позивно писмо: Уколико је позивар страног држављанина у Републику Србију правно лице, позивно писмо треба да садржи:

  • изјаву позивара да се позивним писмом обавезује да ће сносити трошкове боравка и принудног удаљења странца са територије Републике Србије, као и трошкове евентуалног боравка и смештаја странца у прихватилишту за странце, уколико се они не могу наплатити од странца;
  • податке о странцу (име и презиме странца, датум рођења, држављанство странца, податке о путној исправи);
  • податке о позивару (име, седиште, матични број и порески идентификациони број, потпис и печат одговорног лица у правном лицу које позива странца у посету, разлог позивања странца у Републику Србију;
  • друге податке који су од важности у поступку издавања визе.
Напомена

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије задржава право да затражи додатну документацију приликом одлучивања о захтеву за визу.

Важна напомена: Информације које се налазе на овој страници су искључиво опште информативне природе и прилагођене су држављанству, намери боравка у Републици Србији и свим другим параметрима које сте одабрали кроз Водич о уласку, визама и боравку. Оне не представљају правне савете, упутства, нити се односе на појединачне ситуације. За детаљније информације о примени важећих закона и подзаконских аката, као и о вашим правима и обавезама, препоручујемо да посетите Закон о странцима и Закон о запошљавању странаца.

Last updated: 08.10.2024.

На врх